Elektrik Arızaları

Elektrik Arızaları

Elektrik Arızaları

 

Elektrik Tehlikeli ve Ölümcül dür. Elektrik arızaları gündeme geldiğinde çoğu zaman, bir uzmana başvurmadan önce, çözümü bilmediğimiz halde kendimiz tamir etmeye çalışırsak, hayatımızı tehlikeye atarız, Elektrik İçin Mutlaka Bir Uzmanı Çağırmalıyız.


 

Evlerde en çok meydana gelen elektrik arızaları

Duy arızaları: Avize ve aplik gibi aydınlatma araçlarının akım ile buluştuğu noktada oluşan arızalardır.

Duyun hasar görmesi, kullanılamaz hale gelmesi durumunda yeni bir duy takılarak arıza giderilebilir. Buat arızaları: Zaman içerisinde elektrik hattının çıkışındaki kablolar gevşer. Gevşeme ileri boyutlara ulaşırsa elektrik hatlarında kıvılcıma ve hatta yangına neden olabilir. Bu arızanın habercilerinden biri de ortaya çıkan tiz sestir.

Buat arızası ciddiye alınması gereken ve uzman kişilerin müdahalesiyle düzelebilecek bir arızadır. Sigorta atması: Ampul ve priz hatlarındaki fazla elektrik yüklenmeleri sonucu sigorta atması en sık karşılaşılan problemlerden biridir. Sigorta atması durumunda çözüm oldukça basittir; sigorta eski haline getirtilerek hatta tekrar elektrik verilir. Fakat sigorta oldukça sık atıyorsa, mutlaka bir elektrik uzmanı tarafından kontrol edilmelidir.

Voltaj problemleri: Voltajın sürekli düşüp yükselmesi özellikle elektrikli aletler için büyük tehlike oluşturuyor. Farklı voltaja maruz kalan aletler kalıcı olarak hasar görebilir.

Ev aletlerinde yaşanan problemler voltaj kaynaklı olabilir. Özellikle kombi gibi hassas aletler voltajdan en çok zarar gören elektrikli aletlerdir.

Faz problemleri: Eğer binaya 3 fazdan akım geliyorsa, kesinti sırasında binanın bazı bölgelerinde elektrik olması, bazı bölgelerde ise elektriğin kesildiği durumlar yaşanabilir. 3 fazlı sistemde nötr gevşemiş ya da kopmuşsa faz-nötr gerilimleri değişebilir.

Bu problem uzman bir elektrikçi tarafından giderilebilir. Priz Arızaları: Prizler, elektrik tesisatının görünen kısmını oluşturur. Duvar içlerinden geçen tesisatın elektrikli aletlere enerji iletmesinin son adımında prizler yer alır. Prizler iyi monte edilmemişse gevşeyebilir. Daha ileri boyutlu arızalarda prizlerin duvardan ayrılarak kabloların açığa çıktığı görünebilir. Bu durumlarda kesinlikle uzman kişiler tarafından ya priz tamamen değiştirilir ya da tekrar montajı yapılır.

 

Fırın 

Çalışmıyor, ısınmıyor: Eğer elektrik geldiği halde çalışmıyorsa fırın ısıtıcı kumanda düğmesi ile sıcaklık ayarı yapılmamış olabilir. Saatli modellerde fırın saati ayarlanmamış olabiliyor. Rezistans arızası da ihtimaller arasında olabilir.

Şofben ve termosifonlar

Çalışmıyorsa: elektrik(termosifon)/gaz (şofben) gelmiyordur. Şofbenlerde su debisinin yeterli olmayışı da çalışmamasına sebep olur.
Pilot yanmıyor: Doğalgaz kesilmiş ya da tüp bitmiştir. Ayrıca tüp dedantörü, doğalgaz vanası, gaz kumanda düğmesi kapalı olma ihtimaline karşı kontrol edilmelidir.
Pilot sönüyor: Gaz kumanda düğmesi ateşleme konumunda yeteri kadar bekletilmiyordur. Şofben çalışırken pilot brülörü ile birlikte kendiliğinden sönüyorsa LPG basıncı ya da doğalgaz şebeke basıncı yüksek olabilir. Şofbenin baca bağlantısı uygun değildir veya baca çekişi yetersizdir.

Klima

Etkili olarak soğutmuyor veya ısıtmıyor ise, filtre kirlenmiş ya da sıcaklık ayarı doğru yapılmamıştır. Cihaz gürültülü çalışıyor ise klima içinde dolaşan soğutucu akışkanın sesi olabilir.

Küçük ev aletleri

Çalışmıyor: Elektrikten kaynaklanan bir arıza olabilir.
Çalışırken duruyor: Bazı küçük ev aletlerinde güvenlik amaçlı elektrik kesintisi özelliği vardır. Belli bir süre sonra tekrar çalışır.

Elektrikli süpürge

Çalışmıyor: Fiş prize takılmamış, emiş gücü yeterli değil ya da toz torbası dolmuş veya sigorta atmış olabilir.

Ütü

Isınmıyor ve lambası yanmıyor: Kablo, fiş veya elektrik girişinde sorun var demektir. Lambası yanıyor; ama ütü ısınmıyorsa; rezistansı değiştirmeniz gerekecektir. Ütünüz çok ısınıyor (veya hiç ısınmıyor); işte, o zaman sorun termostattadır.

Ekmek kızartma makinesi

Isınma yapmıyor ve ekmeğinizi kızartmıyorsa: Rezistans bozulmuş demektir. Ekmekleri dışarı atmıyorsa; termostat bozuktur. Bu arada, ekmek kızartma makinelerinin içine kalın dilimler koymayın, zira rezistansın kopmasına, aşınmasına sebep olur.

Saç kurutma makinesi

Sıcak hava düğmesine bastığınız halde soğuk hava verdiğinde, rezistansın koptuğunu düşünürüz. Sıkça yaşanan diğer bir sorun da, çok ısınması ve koku yapmasıdır. Bu arızalı durum, bize makinenin hava girişlerinin tıkandığını haber verir. Motor miline, saç tıkanmış olabilir, sökülerek temizlenir ve iyice kuruduktan sonra yerine takılır.

Aspiratör

Kokuları çekmemeye başladığında, filtrenin tıkandığı anlaşılır. Filtre değiştirildiği halde, sorun hâlâ devam ediyorsa, o zaman fan motorunda sorun vardır. Fan motor mili, pislikten dolayı tıkanmıştır. Aspiratörün fişini çekip, motor miline bağlı olan kanatçıkları sökerek, deterjanlı su ile yıkayıp, süngerle mili temizleyip, kurulayın. Daha sonra sökme işleminin tersini uygulayarak yerine monte edin.

Kahve makinesi

Makineniz ısıtmıyorsa aletin, taban kısmında bulunan rezistans arızalanmıştır. Rezistansın (söktüğünüz parçaların) seri numaralarını not alarak, servise başvurup yenisini ısmarlayabilirsiniz. Bir diğer arıza da; ışığının yanmamasıdır. Isınsa bile ışığı yanmıyorsa; bilin ki lambası bozuktur. Aletin gövdesini sökerek, lambaya ulaşın ve değiştirin. Bazı modellerde, lamba kutunun içinde bulunur. Yani, aynı anahtar düğme hem alete cereyan verir, hem de kendi içindeki lambayı yakar. Bu durumda, anahtar düğmeyi değiştirmeniz gerekecektir.

Su ısıtıcısı

Su ısıtıcıları çalısmadıgı zaman termik dedigimiz parca büyük ihtimal arızalıdır
elektronikte biraz bilgisi olanlar bilir analog ölçü aleti dedigimiz cihazla x1 bir kademesinde iki kenar uçlarını ölçtüğümüzde (orta toprağa değmemesi şartıyla) sonuç ortaya çıkar ısıtıcının lambası yanar rezistans dedigimiz ısıtıcı parça bozuktur

Elektrik arızaları ile iş yerinde, evde, okulda sıkça karşılaşıyoruz. Elektrik hayatın her alanında kullanılınca arıza yaşamak da kaçınılmaz oluyor. Günlük hayatta insanların en çok karşılaştığı elektrik arızaları hangileri? Elektrik arızalarında profesyonel kişilerden yardım alınmalıdır.

İşi Elektrikçi Hazır Ustaya Bırakın

Günümüzde elektrik medeniyetin temel taşı olarak görülüyor. Elektrik sayesinde tedavi oluyoruz, iletişim kurabiliyoruz, ulaşım sağlayabiliyoruz, ısınıyoruz. Bu kadar çok kullanılan elektriğin zaman zaman arızalara yol açmasında şaşılacak bir durum yok.

Elektrik arızaları gündeme geldiğinde çoğu zaman, bir uzmana başvurmadan önce, insanlar çözümü kendileri bulmaya çalışıyor. Önce sigortalar indirilir, sonra arızalı elektrik tesisatı tornavida ile deşilir. İşler geri dönülmez noktaya geldiğinde elektrikçi çağırılır.

Bu klasik senaryoyu herkes yaşamıştır. Önce bilmediğimiz halde kendimiz tamir etmeye çalışır, tesisatı ya da elektrikli aletleri iyice bozduktan sonra elektrikçi çağırırız. Elektrik arızaları yaşandığında en doğru ve hızlı çözüm tabi ki Hazır Usta Elektrikçi uzman bir kişiden destek almak.

Elektrik enerji olarak çok kuvvetli ve tehlikelidir. En ufak bir dikkatsizlik hayatınıza bile mal olabilir. Elektrik arızaları basit görünse de ciddi tehlikeler barındırabilir.

Bu nedenle uyarıyoruz; elektrik arızaları yaşandığında işi işin uzmanına bırakın. Elektrik gibi karışık ve uzmanlık gerektiren bir konuda kolları sıvayıp hemen elinize bir kontrol kalemi almayın.

Unutmayın ki elektrik tesisatı komplike bir sistemdir; son kullanıcı olarak bizim gördüğümüz priz ve duylar bu sistemin çok çok küçük parçalarıdır. Bu nedenle aman ha diyoruz, elektrik arızaları ile karşılaştığınızda kesinlikle bireysel müdahalelerde bulunmayın.

Sık Karşılaşılan Elektrik Arızaları

Elektrik kullanımında son dönemlerde bilinçli tüketim hepimizin gündeminde olsa da konu elektrik arızaları olunca ne yazık ki aynı hassasiyeti göstermiyoruz.

Elektrik arızaları ile karşılaştığımızda, çoğu zaman, ya geç aksiyon alıyoruz ya da problemi bilinçsiz bir şekilde kendimiz çözmeye çalışıyoruz. Son noktada uzman bir elektrikçiye danışıyor ve aslında en kolay sorunlara bile geç müdahale etmiş oluyoruz. Peki en sık hangi arızalarla karşılaşıyoruz?

Nette En Çok Aranan Elektrik Arızaları

Elektrik arızaları konusunda tüketici en çok hangi problemleri yaşıyor? İnsanlar en çok hangi arızalardan şikayetçi ve hangi konularda çözüm arıyor?

Cevabı arama motorlarında gizli. Elektrik arızaları hakkında bir araştırma yaparak, internet arama motorlarında, elektrik arızalarıyla ilgili olarak en çok yapılan aramaları derledik. Son kullanıcı, genel elektrik kesintileri ve arızaları hariç, hangi problemlerle karşılaşıyor ve ne tür çözümler arıyor?

  •  Oto elektrik arızaları ve çözümleri
  •  Araçta elektrik kaçağı nasıl bulunur
  •  Evin yarısında elektrik yok
  •  Evin bazı odalarında elektrik yok
  •  Prizlerde elektrik var lambalar yanmıyor
  •  Apartmanda elektrik var evde yok
  •  Binanın yarısında elektrik yok
  •  Duyda elektrik var ama lamba yanmıyor
  •  Anahtara elektrik gelmiyor
  •  Ampul cızırtı yapıyor
  •  Prizden yangın çıkar mı?
Elektrik Arıza Tespiti

Firmamızın uzman kadrolarına müracaat ederek evinizde yer alan elektrik şebekesinde bir arıza olup olmadığını kolay bir biçimde tespit ettirebilir ve olası tehlikelere karşı güçlü bir önlem alabilirsiniz. Elektrik arıza tespiti işlemleri ile evinizde yer alan elektronik aletlerde meydana gelebilecek elektrik kaçağı, yanma gibi sorunları önceden önleme imkanı elde edebilirsiniz.

Ev ve işletmelerde çok kullanılan elektrik şebekesi ve aletlerinde zaman zaman arıza meydana gelebilir. Bu durum şebekeden meydana gelebileceği gibi bir tek bir aletin arızasından meydana gelerek tüm elektrik sistemini etkileyebilir. Arıza tespit çalışmaları sayesinde evlerinizde oluşacak bu arızaların altında yatan nedeni tespit edebilir ve onarım aşamasına geçebilirsiniz.

Sık Karşılaşılan Elektrik Arızaları Nelerdir?

Evinizde sık sık elektrik arızaları ile karşılaşıyorsanız elektrik arıza tespiti için uzman bir kadro ile çalışmanız gereklidir. Evlerde ve işletmelerde karşımıza en çok çıkan elektrik arızaları arasında ise şunlar yer almaktadır:

  • Voltaj arızaları: En sık karşımıza çıkan elektrik arızalarından birisi voltaj problemleridir. Voltajın sürekli olarak atması sonucunda evinizde kullandığınız elektrikli aletlere zarar gelebilir. Özellikle kombiler voltaj atması ve düşüklüğü nedeniyle kalıcı hasar görebilen aletlerden birisidir.
  • Priz sorunları: Elektrik arızalarının diğer bir sebebi ise priz sorunlarıdır. Prizlerin iyi monte edilememesi sonucunda gevşemesiyle elektrik kabloları dışarı çıkarak arızalanabilir. Uzman kişiler tarafından prizlerin tamir edilmesi önemlidir.
  • Sigorta atması: Priz hatlarında meydana gelen fazla elektrik yüklenmesi sonucunda sigorta atabilir. Sigorta sık sık atıyorsa sorun mutlaka detaylı bir biçimde araştırılmalıdır.
  • Duy problemleri: Duy arızları, avizeler ile elektrik şebekelerinin buluştuğu yerlerde meydana gelir. Duyun kullanılamaz hale gelmesi durumunda yeni bir duy takılması ile sorunu çözmek mümkündür.
  • Buat problemleri: Elektrik hattı kablolarında meydana gelen arızalar ilerde yangına sebep olabilir. Tiz ses ile kendini belli eden buat problemlerinin mutlaka uzman kişiler tarafından giderilmesi gereklidir.

Elektrik Arızası Nasıl Tespit Edilir?

Elektrik arıza tespiti için birçok farklı alet ile kullanım yapılabilir. Bunun için öncelikle arızanın belirlenmesi gereklidir. Uzman kişiler tarafından yapılması gereken arıza tespitinden sonra tamir aşamasına geçilmelidir.

Elektrik arızaları yaşandığında en doğru ve hızlı çözüm uzman bir kişiden destek almaktır. Elektrikten kaynaklanan arızalar, önemli can ve mal kayıplarına neden olabilir. En ufak bir dikkatsizlik hayatınıza  mal olabilir.
186 Elektrik Arıza Eski Adı ile Tedaş

Elektrik arıza telefon numarası 186 bulunduğunuz bölgedeki dağıtım şirketine bağlanırsınız.